تهران قدیم دروازه‌های زیادی داشت که اهالی برای رفت و آمد به نقاط مختلف کشور از آن استفاده می‌کردند. «دروازه دولاب» یکی از مهمترین دروازه‌های دوره شاه طهماسب محسوب می‌شد و در آن دوران از اهمیت بسیاری برخوردار بود.

دروازه دولاب

همشهری آنلاین - ثریا روزبهانی: دروازه دولاب یکی از دروازه‌های حصار طهماسبی بود که در بخش شرقی تهران قرار داشت. مکان این دروازه در تقاطع بازارچه حاج نایب‌السلطنه و خیابان ری و مدخل ورودی این بازارچه بود.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا ببینید

«علیرضا زمانی» تهران‌شناس درباره هویت تاریخی این دروازه می‌گوید: «در واقع دروازه دولاب به سمت روستای تاریخی بزرگ دولاب که بزرگ‌ترین روستای اطراف تهران به شمار می‌آمد، باز می‌شد. این روستا در گذشته از تهران هم نامی‌تر و بزرگ‌تر بود. البته در ری باستان هم یک دروازه‌ به نام دولاب وجود داشت و این موضوع اهمیت این روستا را در آن دوران نشان می‌داد. بعدها که ری به سمت ویرانی می‌رود و دروازه‌های آن خراب می‌شوند، نام جدید دروازه شرقی تهران را «دولاب» می‌گذارند.

تاریخ دولاب در منابع مکتوب، قدیمی‌تر از تهران است شاید به هزار و ۲۰۰ سال پیش برسد و دانشمندانی مثل ابوبشر دولابی، ۱۲۰۰ سال پیش در آنجا زندگی می‌کردند. تهرانی‌ها برای ورود و خروج به شرق کشور مانند مشهد و جاهای دیگر از این دروازه راهی می‌شدند. این دروازه در زمان توسعه تهران در دوره ناصرالدین شاه و ساخت حصار ناصری از بین رفته است.

دروازه دولاب، حصار طهماسبی وقتی خراب می‌شود کمی جلوتر محدوده خیابان ۱۷شهریور امروزی ساخته می‌شود و همان کارکرد را داشته و ورود و خروج به سمت دروازه دولاب بوده است. دروازه دولاب از این لحاظ هم مهم بوده که تقریباً صیفی‌جات مردم تهران را تأمین می‌کرده و مردم تهران هم در ایام تابستان و ایام بهار مخصوصاً برای خوشگذرانی و گذراندن اوقات فراغت‌شان بین صحرا و دشت‌ها و زمین‌های سرسبز دولاب می‌رفتند و رفت و آمد داشتند، برای همان دروازه پرکاربردی برای مردم بود.»

کد خبر 770902

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha